W niedzielę Dzień Carbonary, popularnego dania rzymskiej kuchni
Zwolennicy klasycznego przepisu przekonują, że potrawę tę przygotowuje się tylko z pięciu skladników: makaronu, jajek, twardego owczego sera- pecorino, posiekanego wędzonego policzka wieprzowego i pieprzu.
Carbonara jest tradycyjnym specjałem kuchni Wiecznego Miasta i jednym z dań najczęściej zamawianych przez zagranicznych turystów w stołecznych restauracjach.
Ze względu na jego ogromną popularność istnieje bardzo silna frakcja zwolenników oryginalnego, prostego przepisu, którzy za niedopuszczalne uważają wszelkie jego zmiany i protestują przeciwko serwowaniu pod tą nazwą dań, które znacznie od niego odbiegają. Ma to miejsce przede wszystkim we włoskich restauracjach za granicą.
Kulinarni "puryści" twierdzą, że nie można zastąpić owczego sera pecorino parmezanem, a wędzonego policzka (guanciale) zwykłym boczkiem. Przestrzegają również przed dodawaniem śmietany, cebuli, czosnku czy posiekanej pietruszki.
Dzień Carbonary obchodzony jest od 2017 roku z inicjatywy Międzynarodowej Organizacji Producentów Makaronu.
Podczas gdy bezdyskusyjną stolicą tego dania jest Rzym, rośnie jego popularność także na północy Włoch, w Mediolanie i Turynie.
O szczególną ostrożność koneserzy i obrońcy prawdziwej włoskiej kuchni apelują do jej miłośników na świecie. Związek rolników i producentów żywności Coldiretti ogłosił, że 60 procent restauracji na świecie serwuje jako carbonarę dania odbiegające od oryginalnego przepisu. To, jak zauważono, jedna z najczęściej "podrabianych" włoskich potraw. (PAP)
sw/
